Скрити камери, микрофони, шпионска техника – емблематична за всички времена - II част


Нашата разходка в света на шпионажа от миналия век, обвит с тънка мъгла от романтика, продължава, за да ви покажем и следващите устройства от колекцията на различни стари, но пък истинска класика скрити камери, микрофони, подслушватели и подобни устройства, които са се ползвали, за да дадат стратегическо предимство в нечия битка или война.

8. Microdot camera

Една малка скрита камера, която обаче прави само снимки. Все пак за времето си е била истинска революция в шпионажа. На по-късен етап са се появили и камерите, заснемащи видео. Тази microdot камера се е ползвала в средата на 60-те години от времето на Студената война, тя е била ценен съюзник в разкриването и предаването на различни тайни от противниковата страна.

7. Предавател в ток

Т.е. в ток на обувка. Ценно устройство, което е можело да послужи с цел проследяване на даден човек, нещо като днешните бръмбари или трасьори. Използвало се е през 60-те и 70-те години на миналия век и предимно в Румъния.

6. Енигма

Една наглед съвсем обикновена машина, която не е скрита камера, нито пък някакво проследяващо устройство. Но по време на Втората световна война това е било тайното оръжие на германците. Енигма е била дешифрираща машина. По време на Втората Световна война, германците са изпращали информация за своите планове именно чрез закодирани съобщения, за да не могат да бъдат те прихванати от съюзническите войски. И тъй като последните не са разполагали с възможност за разработка на такава технология в областта на криптографията, германците са имали тактически предимство. Разбира се всички знаем, че не това им е помогнало да спечелят войната и как е завършило всичко, но все пак тази машина е била голямо предимство предвид времената тогава и нивата на комуникациите.

Следва…