Скрити камери, микрофони, шпионска техника – емблематична за всички времена - I


В днешното забързано ежедневие, когато да притежаваш някаква технологична джаджа е въпрос на чест, сигурно много от любителите на наблюдаваща техника, като мини камери, скрити камери и други, както и тези, които харесват шпионските филми, биха се зарадвали да узнаят историята на първите устройства за тайно наблюдение и друг вид шпионаж.

Десетте вида тайни шпионски джаджи, които сме подбрали за вас, са се използвали предимно по време на Студената война и Втората Световна война. Тогава когато Великите сили са разпределяли ресурси и позиции, тактически предимства и са мерели силите си на всяко поле – както бойното, така и зад кулисите. Мини камери, скрити камери, енигма, скрити камери в дрехи, предаватели и всякакви други чудеса на тогавашната техника, са поставили началото и на средствата за шпионаж и охрана, такива, каквито ги познаваме днес.

10. Червило-пистолет

На десето място е това миниатюрно устройство, което освен, че прилича на съвсем обикновено червило, е и мини пистолет с еднократно зареждане. Тактическото предимство, което дава изненадата, гарантира и изпълнение на мисията. А именно точно попадение. Използвало се е в средата на 60-те години, и точно този модел е бил отнет от агент на КГБ. Размерите на това уникално устройство са сам 4.5 милиметра.

9. Скрита камера във връхната дреха

За своето време, което е било около 60-те 70-те години на миналия век, тази мини скрита камера е била истинска революция в шпионажа и наблюдателната техника. Разполагала е с кабел и по този начин се е свързвала със захранване и копче за правене на снимки, което я е правило и малко нестабилна, но все пак много добра за тайни работи. Моделът й е F-21 и е използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина.

Следва…